Lymfe- Oedeem Therapie

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in optimale conditie verkeert. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het systeem kan vergeleken worden met de bloedsomloop, maar dan vooral in de huid. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Er bevinden zich lymfeknopen op belangrijke punten zoals bijvoorbeeld in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Het lymfevocht stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook de kleinere lymfevaten kunnen niet goed functioneren. Door de vochtophoping is er meestal een verminderde mobiliteit, pijn en kunnen er ontstekingen ontstaan.

Wat is oedeem?


Oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht. Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfesysteem. Oedeem of lymfoedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in de ledematen.

Therapie:


Oedeemtherapie bestaat uit manuele lymfedrainage, een soort massage die het vochtafvoerende systeem bevordert. De therapie zorgt ervoor dat het vocht omgeleid wordt. Het duurt echter een langere tijd voordat er een blijvend resultaat is. Eén behandeling kan al wel een verschil maken en om dat te behouden wordt er compressietherapie gegeven of gebruik gemaakt van lymfetaping.

Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapie vormen.

Klachten die behandeld kunnen worden zijn:

- zwelling na een ongeval
- zwelling/oedeem na radiotherapie, chemotherapie en operaties.
- Verstuikingen
- Bloeduitstortingen
- Spierpijnen/spierletsels
- Dystrofie
- Klachten aan het zenuwstelsel
- Klachten ten gevolge van stress
- Huidproblemen
- Bloedcirculatiestoornissen

Voor meer informatie verwijs ik u door naar de volgende websites:
www.mldv.nl
www.lymfoedeem.nl