Kaakfysiotherapie (Orofaciaal therapie)

De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek.

Hij kan u adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio. De beroepsvereniging NVOF stelt hoge eisen aan de kennis en kunde van haar leden. Zo is er onder meer een actueel programma voor verplichte na- en bijscholing. Ga dus bij voorkeur naar een geregistreerd orofaciaal fysiotherapeut.

Voorbeelden van klachten kaakfysiotherapie?

Kaakklachten
Klemmen van de kaak en tandenknarsen
Pijn in het gelaat, hoofd of de hals
Aangezichtsverlamming
Duizeligheid
Hoofdpijnklachten
De gevolgen van ongelukken, en botbreuken, de gevolgen van kanker, in relatie tot het bewegend functioneren van het hoofd- halsgebied
Samenwerking met medici

De orofaciaal fysiotehrapeut werkt samen met de huisarts, tandarts, orthodontist of medisch specialist, zoals een KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog.