Handtherapie

Pieter en Bram hebben de opleiding handtherapie aan het Erasmus MC gevolgd en hebben een nauwe samenwerking met Bravis Ziekenhuis. In samenwerking met de orthopedisch chirurg voor hand en pols, is het samenwerkingsverband HandTherapie WestBrabant (HTWB) opgericht. Doel van dit samenwerkingsverband is o.a zorgen voor korte lijnen tussen specialist en therapeut. Meer informatie over dit samenwerkingsverband vindt u op de website http://www.HTWB.nl.

De handtherapeut richt zich op klachten van de pols, hand en vingers, maar betrekt daar ook de elleboog, schouder en nek bij, omdat deze regio’s elkaar beïnvloeden. De hand is een complex geheel van enorm veel spieren, pezen, banden, zenuwen en gewrichten op een klein oppervlak. Deze structuren zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie.

Een blessure aan de hand heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks functioneren of uitoefenen van uw sport. Vaak wordt gedacht; het is maar mijn vinger of pols, dat gaat wel weer over. Maar het tegendeel is meer dan eens waar. Een paar dagen wachten met een klacht aan de hand of pols, zowel na een trauma of langzaam ontstaan, kan het verschil maken tussen een optimaal resultaat of acceptabel - of zelfs beperkt resultaat. Het vroegtijdig diagnosticeren van wat er werkelijk aan de hand is, kan ervoor zorgen dat de kans op blijvend letsel, sterk verminderd. Het is dus belangrijk, dat een handblessure op de juiste manier behandeld wordt.

Behandeling:

Naast het oefenen van de mobiliteit, spierkracht, coördinatie en stabiliteit, behoort het aanmeten en maken van spalken ook tot het werkveld van de handtherapeut. Op het geven van, adviezen, instructies, huiswerkoefeningen, uitleg over uw klachten en het op verantwoorde wijze gebruiken van uw gekwetste hand/pols, zal uitgebreid worden ingegaan.

Het raadplegen van een afgestudeerd handtherapeut is daarom altijd aan te raden. Een verwijzing van de huisarts is hiervoor niet nodig. U kunt rechtstreek bij een handtherapeut terecht, zonder verwijzing.