Chronisch Zorgnet
Fysiotherapie bij etalagebenen
Bij claudicatio intermittens krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. Deze aandoening wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of in de bil optreden. Als u stilstaat verdwijnen de klachten. Loopt u weer verder, dan beginnen de klachten na eenzelfde loopafstand opnieuw.
Het geven van de juiste informatie en goede voorlichting is een essentieel onderdeel van de fysiotherapeutisch behandeling van etalagebenen. Om blijvend resultaat te boeken, is immers vaak een verandering van uw (loop)gedrag nodig.
De fysiotherapeut leert u hoe u uw klachten onder controle kunt houden. Hiervoor heeft de fysiotherapeut, naast de behandeling, ook een activeringsprogramma. Dit stimuleert u om na afloop van de therapie te blijven bewegen en de gezonde leefgewoonten voort te zetten.
Therapeuten: Jack Havermans en Kim Lodewijkx
Fysiotherapie bij hartpatiënten
Na een hartinfarct of hartoperatie of bij een hartaandoening als hartfalen, kunt u zich afvragen wat u nog kunt en wat u moet laten. Hartrevalidatie bevordert uw herstel en conditie, geeft antwoord op praktische vragen en helpt u daarmee de draad van het leven weer op te pakken.
Doel van het programma hartrevalidatie
Het verbeteren van de belastbaarheid, zowel fysiek als mentaal
Het leren kennen van uw lichamelijke grenzen bij inspanning
Het verminderen van angst
Het herwinnen van zelfvertrouwen
Inzicht krijgen in de aard van de hartaandoening en de risicofactoren
Het voorkomen van hartproblemen in de toekomst door begeleiding bij het aanwennen van een nieuwe manier van leven
.
Voor wie is hartrevalidatie bedoeld?
De meeste patiënten die in aanmerking komen voor een behandeling, hebben recent een bypassoperatie, een dotterbehandeling of een hartinfarct gehad. Vaak hebt u ook een revalidatie doorlopen in het ziekenhuis. In de meeste gevallen heeft u daar dan ook een eindtest gedaan. De gegevens van deze testen willen wij dan ook graag inzien om het niveau van uw belastbaarheid te bepalen.
U kunt zich echter ook aanmelden voorafgaand aan een operatie. Het is wetenschappelijk bewezen dat preventief trainen een positief effect heeft op het herstel na een operatie.
Therapeut Milos Pantic
Longaandoeningen
Longfysiotherapie is gericht op het verminderen van de nadelige gevolgen van de longziekte op het functioneren en daarmee op de kwaliteit van leven. Door het gericht toepassen van verschillende therapeutische elementen kan een aanmerkelijke verbetering van kwaliteit van leven optreden.Er is een diversiteit aan patiënten met longklachten, voor wie is longfysiotherapie geschikt?
Voor patiënten met :
astma
COPD
inspanningsastma
chronische bronchitis
emfyseem
Herstel Covid
De longfysiotherapeut zal samen met u aan de slag gaan en een programma op maat maken
Therapeut Kim Lodewijkx
Osteoperose
Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Osteoporose is niet helemaal hetzelfde als botontkalking. Bij osteoporose is naast minder botmassa ook een veranderde structuur van het bot. Door deze veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk fracturen. Een fractuur is dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose. Voor osteoporose bestaat een behandeling uit medicatie, eventueel aangevuld met vitamine D3 en calcium, en/of een beweegprogramma onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut. Daarnaast zijn adviezen op gebied van voeding en leefstijl van groot belang.De behandeling
De beweegzorg en leefstijlbegeleiding, geleverd door gespecialiseerde Chronisch ZorgNet therapeuten, richt zich o.a. op veilig bewegen na een fractuur, herstel van de fractuur, valpreventie en het optimaliseren van beweeggedrag bij alle dagelijkse activiteiten. Hierdoor wordt het risico op fracturen verlaagd, wat bijdraagt aan een verbetering van de kwaliteit van leven. Hierbij is aandacht voor botbelasting, spierversterking, balans en houding.
Therapeut Kim Lodewijkx